Paren, 25 oktober

image1

Spel 15 van afgelopen clubavond was wel interessant. Aan vrijwel alle tafels werd in noord-zuid het contract van 3SA bereikt. Bij ons ging dat via het volgende biedverloop:

1♣ – (p) – 1♥ – (1♠)

2♣ – (p) – 3SA

Vanuit oost kwam er een ruitenstart en dat leek wel prima: gelijk een slag cadeau! Er waren nu 10 slagen binnen en die heb ik ook meegenomen. Naderhand bleek 31,5% wel een beetje een teleurstellende score daarvoor. Na een gesprek met Yke bleek dat ik het eigenlijk wel anders had moeten aanpakken. Het was mogelijk om een keer harten op te spelen naar de heer of de boer. Dit zou een elfde slag opleveren. Ik heb dat niet gedaan omdat dat potentieel een slag zou kunnen kosten. Bijvoorbeeld harten voor de boer en de vrouw, harten naar de aas en schoppen er doorheen en je houd nog maar 9 slagen over.

Er zijn toch wel sterke redenen waarom je dat wel zou moeten doen in paren. Een ruitenstart is eigenlijk helemaal niet zo gunstig als dat lijkt. De tegenstanders kunnen ook harten of schoppen starten, naar je HB vork toe. Potentieel kan dat zelfs nog meer slagen opleveren. Na een ruitenstart sta je dus eigenlijk helemaal niet ‘voor’ op de rest. Oké, ze zouden theoretisch klaver kunnen starten, maar waarschijnlijk gaat niemand in de 9-fit van de leider starten tegen 3SA. Het risico voor die extra slag moet je wel nemen.

Moet je dan harten naar de heer of naar de boer spelen? Naar de heer is waarschijnlijk iets beter, want als het allemaal fout zit (verkeerde plaatje erachter, andere plaatje ervoor) dan lijkt een harten naar de boer wel heel erg er op dat je harten naar heer-boer hebt gespeeld en zou Oost de oversteek naar hartenaas bij maat misschien wel vinden. Harten voor de heer en de aas, dan is het waarschijnlijk lastiger voor Oost om naar de hartenvrouw van west te spelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *