De kijkboer

Deze keer een wild spel van de week, waarbij noord-zuid met de minderheid van de punten (namelijk 19) toch een klein slem in ruiten kunnen halen. Daarvoor moeten ze nog wel de klaverenfiguur goed doen. Als je naar de frequentiestaat kijkt, zie je dat op alle acht tafels noord-zuid in een ruitencontract komen (variërend van 5 tot 7 ruiten), dat het op slechts één tafel niet is gedoubleerd en dat het contract op slechts twee tafels down ging. Aan onze tafel kwamen de tegenstanders zelfs in groot slem.

Na een 1 schoppen opening bij partner had ik graag 4 schoppen geboden, maar mijn rechtertegenstander maakte dat onmogelijk. Omdat ik 5 schoppen te hoog vond, paste ik, want als partner een goede opening heeft dan doubleert hij nog wel en bied ik dan 5 schoppen. Hierboven het volledige biedverloop.

In de praktijk dacht ik dat 7 ruiten een uitnemer was die veel down zou gaan, en dat het verstandig was om passief te starten. Met die gedachte legde ik een schoppen neer. Deze start is echter heel gevaarlijk: het lijkt erop alsof rechts een 65 of 66 heeft in de lage kleuren. Indien de leider AH van klaveren heeft, kunnen er hartens of schoppens weg uit de dummy en kan die kleur getroefd worden in de dummy. Waarschijnlijk heeft de leider een renonce schoppen en dus is het handiger om harten te starten.

Als je het totale spel bekijkt, dan zie je dat harten de enige downstart is. Partner heeft wel tegen niet uitgenomen op zesniveau! Als je dit door hebt aan tafel, zou je de start van hartenboer (een “kijkboer”) kunnen overwegen. Met AHVx bij partner, kun je aan slag blijven om partner een klaverintroever te geven indien partner een lightnerdoublet heeft gegeven. (Credits aan Yke voor de term “kijkboer”.)

One thought on “De kijkboer

 • July 28, 2016 at 15:36
  Permalink

  Misschien moet je 7Ha/7Sc bieden volgens het principe van de lesser risk. Maar dat is dan 800 tegenover 1440. In dit veld was de redding duidelijk niet rendabel!

  Bij ons ging het biedverloop als volgt
  1Sc 2SA 3Sc 4Ru
  4Sc 5Ru pas pas
  Dbl

  En we haalden +1 na een harten start. Ik zat zuid en ik had natuurlijk wel een beetje laf geboden want Janneke heeft altijd erg mooie dummies. Misschien had ik 6Ru moeten bieden na 5RuX.

  Maar het punt dat ik wilde maken was dat West veel beter 4Ha had kunnen bieden. Dit om zijn partner mee te laten denken waardoor hij nog 5Ha/5Sc kan bieden. Maar op dit spel eindigd dit waarschijnlijk in 6RuX C dus misschien spreekk ik mezelf tegen.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *