De leider een verliezende optie geven

Op de valreep dan toch nog het spel van de week. Deze keer is het een verhaal dat te gek is om te verzinnen, dus daarom moet het wel echt gebeurd zijn. Het gaat over spel 23. Als je kijkt naar de frequentiestaat, zie je dat op twee van de vijf tafels 5 harten is gemaakt! Laat ik mij beperken tot wat er op onze tafel gebeurde.


Eerst even over het biedverloop. Noord had over 2 klaveren wel meteen 4 schoppen kunnen bieden. Want geef partner alleen klaveren aas of klaveren vrouw en verder niks (zoals nu), en de tegenstanders kunnen 4 harten maken (misschien zelfs slem) terwijl jij 4 schoppen kan maken (of misschien 1 down gaat). En het zet zoveel druk op de tegenstanders. Bovendien heeft partner geen idee dat een klaverenplaatje super nuttig is.

Afijn, het eindcontract is niet gek en is dus op meerdere tafels bereikt. Na het spelen van harten aas en harten heer zegt de leider hardop iets in de trend van: “Oeps, dat was niet zo handig!”. Nu heb ik (zuid) als een kip zonder kop verdedigd door twee keer ‘veilig’ schoppen na te spelen. Ik zat niet na te denken, maar had na de opmerking van de leider zeker kunnen bedenken wat er aan de hand was. Bovendien was het ook veilig om ruiten na te spelen. De leider nam nu de enige kans om het contract nog te halen door ruiten aas te slaan. Oeps…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *