Ardy’s false card

Na een wat stug biedverloop eindigde ik met de noordhand in 6SA, uitkomst ha8. Bijgekomen van de teleurstelling niet in 6S te zijn geëindigd, begon ik mijn kansen op 12 slagen zonder troef te analyseren.  Ik moest van de klaverkleuren leven, dat was duidelijk. Er gloorde weer een sprankje hoop toen ik mij realiseerde dat als de schoppen heel scheef zouden zitten en ik de klaverkleur goed zou doen, 6S wellicht niet gemaakt kon worden en 6SA wel.

(spel 24)
Hoe moesten de klaveren aangepakt worden? Ik miste HB9 xxx. De enige kans op een verliezer zou zijn als HB of B9 sec zouden zitten. In beide gevallen speel je eerst klaveraas. Je volgende kaart is afhankelijk van het zitsel. In geval één, speel je vervolgens een kleine klaver na en vang je daarna de 9 met je VT. In het tweede geval, speel je de vrouw na waarmee je dan dus B9 gesmoord hebt.  Alternatief zou zijn eerst de vrouw dan wel een kleine klaver te spelen en daarna klaveraas. Alleen dan moet je van scratch wel een keuze maken voor welk van de twee zitsels je gaat en dat halveert je kansen. Terug dus naar aanpak één, het superieure speelplan, en ik speelde klaveraas.

Links van mij, op oost, zat Ardy en terwijl ik mijn gedachtes over de aanpak van de klaverkleur had laten gaan, had hij zich tegoed gedaan aan een van de bitterballen van het schaaltje dat zojuist op tafel gezet was. Er was geen moment dat ik ook maar het geringste vermoeden kon hebben dat Ardy in zijn hoofd bezig was met dit spel. Hij had met grote precisie zijn bitterbal in de mosterd gedoopt en had smikkelend zichtbaar genoten van het dampende culinaire hoogtepuntje van de avond, een ritueel zoals dat elke week plaatsvindt als wij Ardy en Anton treffen. Toen Ardy klaveraas zag bekende hij zonder twijfel klaverboer. Tot zover plan geslaagd, dacht ik. Ik keek nog eenmaal de tafel rond. Ardy staarde naar het schaaltje bitterballen. Hij knikte zachtjes ja. Daarmee leek hij uitgeteld te hebben dat hij precies recht had op nog één nieuwe bitterbal.

Natuurlijk legde ik nu een kleine klaveren op tafel. Ardy’s hand ging vlot naar zijn kaarten en daar trok hij …..  precies, klavernegen uit de waaier waarmee hij triomfantelijk de slag won. 6SA -1! Enigszins beteuterd feliciteerde ik na afloop Ardy met het resultaat! Tja, antwoordde hij, hoog-laag even heeft zo zijn voordelen. Voor ieder twee bitterballen, vulde Anton aan.  Volgens mij spelen ze geen Oddball, grapte Joost.

(Namen zijn fictief. Elke gelijkenis met bestaande personen berust op puur toeval)

2 thoughts on “Ardy’s false card

 • July 3, 2017 at 00:48
  Permalink

  Ook wij zaten in 6SA nadat ik onterecht niet 6Sc heb voorgestld en mijn partner moest afspelen. Hij speelde Kl Aas maar onze tegenstander was niet zo goed als Ardy. Geen falsecard dus, maar helaas geloofde mijn partner niet in de kleine kans en hij ging down.

  Wat zou je overigens herbieden na 1Kl 1Sc? Ik vind 2Ru reverse op een singleton opgelegd want je hebt niet echt een ander bod.

  Reply
  • July 3, 2017 at 12:24
   Permalink

   2♦ lijkt mij een goed idee. Ik zag de bui wel hangen toen ik mijn hand moest openen. Ik heb maar gekozen voor 2♣, waar bij ons sterke klaveren inzitten. Helaas begon mij partner net een niveau te laat zijn schoppens te introduceren.
   2♣ – 2♦
   3♣ – 3♦
   3SA- 4♠ …
   Toe kwamen we in 6SA .

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *