Een 3SA spelletje

Deze dinsdag was er wat minder vuurwerk dan vorige week. Daarom heb ik een 3SA spelletje gekozen, spel 11. Het werd 8 van de 9 keer geboden met 10 tegenover 15 punten. Wellicht overbiedt west iets als die na de transfer gelijk 3SA biedt, omdat de hand eigenlijk geen 10 punten waard is. Oost (in 7 van de 8 gevallen) speelt 3SA af.

Zuid start een kleine klaveren voor de vrouw in dummy. Noord ziet nu dat er een schoppen switch moet volgen als zuid weer aan slag is. De vraag is dan ook welke klaveren noord moet gooien in slag 1. Het ligt voor de hand om deze situatie distributie te gooien, maar zou klaveren 9 misschien niet als schoppen signaal kunnen dienen?

Na klaveren 2 (even) bij Noord en vervolgens harten vrouw, 7, 9 voor de heer kan zuid de distributie van de leider uittellen en rekent hij al op 4 slagen in de verdediging als hij klaveren doorspeelt (2 klavers, 1 harten en 1 ruiten). Er moet dus iets anders gebeuren om het down te krijgen want de leider heeft zijn negende slag al ontwikkeld als die een ruiten afgeeft. Schoppen switch in slag 3 steelt een slag als de leider zakt! Daarna kan Noord klaver switchen voor -1. Als de leider opstapt met schoppen aas maakt de verdediging 2 schoppens, 1 ruiten, 1 harten en klaveren aas.

Wat mij betreft zijn de distributie signalen in noord dus voldoende om partner de goede switch te laten maken. Het lijkt voor de leider een goed idee om in slag 2 een kleine harten naar de boer te spelen in plaats van de vrouw voor te spelen. Zo behoudt de leider een entree naar de schoppens in dummy. Dit maakt het weer moeilijker voor zuid om de schoppen switch te vinden. Maar zuid kan op zijn beurt harten heer weer zakken. Al met al was het een moeilijk spel om te verdedigen, maar ik denk dat hij toch vaker down moest gaan (6x gemaakt, 2x down).

2 thoughts on “Een 3SA spelletje

 • July 14, 2016 at 17:49
  Permalink

  Inderdaad een lastig spel om te verdedigen. Aan onze tafel boden de tegenstanders 1SA-3SA. Je weet nu niet hoeveel schoppens de leider heeft, dus dat maakt de verdediging nog moeilijker, omdat je de verdeling van de leider niet kan uittellen. Listig geboden van de tegenstanders.

  Reply
 • July 16, 2016 at 19:14
  Permalink

  Ik denk dat een harten naar de Boer niet goed is. Als die houdt ben je slecht geplaatst. Verdere is de schoppen switch denk ik wel te vinden. Partner heeft waarschijnlijk een 3 kaart schoppen en dan kan het nooit kwaad om schoppen te spelen en wel veel opleveren. Ik zou dus gewoon mijn distributie aan signalerenen en dan is de schoppen switch wel te vinden.
  Verder zou je ook Kl A kunnen spelen als je aan slag bent met Ha H. Dan kan partner alsnog een lavinthal signaal geven.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *