Meesterklasse paren

Een aantal weken geleden heb ik samen met mijn nieuwe partner Gert-Jan Paulissen mee gedaan aan de MK paren. Omdat wij een een nieuw partnership zijn was ik benieuwd hoe het zou gaan. Op grond van onze resultaten in het verleden dachten we toch wel dat we hoog zouden kunnen eindigen. Dat bleek ook wel te kloppen want we zijn met 0.1% achter op een paar met ook UsUil inbreng, Berend van den Bos & Joris van Lankveld tweede geworden. Als het zo weinig scheelt dan zijn er altijd een hoop spellen aan te wijzen waar het beter kan en waar je de overwinning hebt laten liggen. Dit was er een van.

Ik zat zuid en moest beslissen of ik zou dubbelen of niet. Ik moest echter snel beslissen want anders zou ik informatie aan mijn partner weggeven. Ik wist dat links 12 of 13 kaarten in harten en klaver zou hebben en het was dus niet zeker dat schoppen aas er door heen zou komen. Verder was het ook waarschijnlijk dat partner ruiten of schoppen zou starten. Dus ik zei maar pas maar dit was fout want partner startte ruiten. Had ik toch moeten dubbelen voor de schoppen start?

2 thoughts on “Meesterklasse paren

 • June 4, 2016 at 09:45
  Permalink

  Tja, lastig, vooral vanwege het feit dat je snel moet beslissen. Als je dubbelt en schoppen aas komt er niet door, verlies je (ten opzichte van niet dubbelen) alleen van de mensen in 7 harten ongedubbeld. Als je dubbelt en schoppen aas komt er wel door, win je van iedereen in 6 harten en 6SA (en dat zullen er dan wel veel zijn) en ook van de paren in 7 harten ongedubbeld. Een andere reden om te dubbelen is dat partner waarschijnlijk eerder ruiten dan schoppen zal starten als je het niet doet, vanwege een negatieve gevolgtrekking (“partner zou met schoppen aas misschien hebben gedubbeld”). Misschien praat ik nu teveel naar de kaarten toe, en ik zeg ook niet dat ik zelf zou hebben gedubbeld, want ik heb er wel een tijdje over nagedacht, en dat was aan tafel niet mogelijk geweest!

  Reply
 • June 9, 2016 at 18:20
  Permalink

  Dubbel zou als Lightner, en dus klaverenstart, kunnen worden opgevat. Dus dubbel lijkt me de kans op een schoppenstart juist te verkleinen.

  Passen dus.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *