Spel van de week

Een nieuwe wekelijkse rubriek op de website: spel van de week! Het idee is dat steeds iemand een verhaal over een spel van de clubavond naar mij opstuurt (of het direct op de website zet). Ik zal zelf het spits afbijten. Dat is niet heel moeilijk, want er waren genoeg interessante spellen gisteren! Dan weer een 65, dan weer een 74, en dan weer een achtkaart. Het is uiteindelijk een spel met een 65 geworden: spel 23.

Het eerste interessante probleem is of je na 1Sa-3Sa met de oosthand in de bieding komt. De kwetsbaarheid kan gunstiger: als 3Sa erin zit, mag je maar twee down in 4 schoppen. En als 3Sa er niet in zit (zoals nu, met de normale start van harten boer), dan moet je 4 schoppen maken! Ik besloot dat ik een hand had om te bieden en met een hand om te bieden moet je toch maar bieden, vond ik. Het begin van het spelen kan je bekijken door op de knop “Next” te klikken (tip: selecteer eerst de optie “Advance trick by trick”, dan hoef je per slag maar een keer op “Next” te klikken). Nu had ik het kunnen halen door harten heer eruit te snijden. De vraag is of ik dat had moeten doen. Als ik goed had opgelet in de eerste slag, had ik in ieder geval geweten hoe de klaverenhonneurs verdeeld zaten (aansignaal van noord). Als noord harten heer zou hebben, zouden er 14 mogelijke punten overblijven voor zuid (want ik wist nog niet wie ruiten boer had). Zuid kan echter met 14 punten en een vijfkaart best 1Sa openen. En wat als ik snij en harten heer zit fout? Dan ga ik waarschijnlijk drie down, terwijl ik bij het ontwikkelen van de ruitens waarschijnlijk maar een down ga. Dat is dus -800 vs. -200. Als harten heer goed zit, dan haal ik +790, tenzij zuid een vierkaart harten heeft (en dus ook maar een vierkaart klaveren). Dat is een veel groter verschil met -200 en waarschijnlijk moet ik alleen om die reden al snijden… Het spel is in de verdediging ook interessant, want tot en met de derde slag kon het nog legitiem down (NZ hebben dan al twee slagen en hebben nog recht op een troefslag en een hartenslag). Maar zuid weet natuurlijk niet dat partner Qxx schoppen heeft. Misschien dat noord geen troef had moeten spelen?

3 thoughts on “Spel van de week

 • July 2, 2016 at 18:50
  Permalink

  Het is natuurlijk technisch het beste om als zuid met Vx harten vrouw in te leggen, maar ik denk dat veel mensen dat zullen nalaten op een willekeurige dinsdagavond. Dit argument gaat niet tegen elke speler op want natuurlijk zijn er mensen die dat op automatische piloot doen maar ik denk dat dat er niet veel zijn 🙂

  Reply
 • July 3, 2016 at 13:01
  Permalink

  Misschien is het ook ook een restricted choice (niet dat ik daarin geloof) situatie. Met HVx kan zuid de heer of de vrouw spelen maar met Vxx heeft die geen keus. Maar wie speelt er random van HVx een honneur?
  Zoals Doris opmerkt maakt het heel veel uit tegen wie je speelt en hoe de situatie aan tafel is. Dit soort dingen zijn bijna onmogelijk om hier na afloop op te lossen. Er spelen gewoon te veel factoren mee. Waarom speelde zuid bevoorbeeld niet gelijk een harten na? Om je gelijk voor een beslissing te stellen. Dit lijkt wel een beetje op het bezit van HVx lijkt mij.

  Reply
 • July 3, 2016 at 13:10
  Permalink

  Ik zat overigens in 4RuX na een misverstand met mijn prtner. Ik kreeg ScA en Sc na en toen Noord aan slag kwam speelde hij vervolgens Kl V en B na. Nu haalde ik het doordat ik een harten/klaver dwang had tegen Zuid. Wel aardig want ik had het juist over dwangen gehad in de vevolg cursus. De eindsituatie
  Zuid Ha HV, Kl A
  West Ha AB, Kl T
  Noord nvt
  Oost Sc x Ha xx,

  Als je de hoge schoppen uitspeelt komt Zuid in dwang

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *